top
logo

Меню сайту


Home
Новодністровський культурний десант побував у Словаччині на «Днях України у Кошице» (+ фоторепортаж)

З 19 по 27 квітня у Словаччині тривав традиційний щорічний захід «Дні України у Кошице», який об’єднав представників органів самоврядування, бізнесу, культури, освіти та спорту з усіх куточків обох держав з метою обміну досвідом та налагодження транскордонної співпраці. Цього року долучилася до «Днів України» і велика новодністровська делегація.

Із буковинського міста енергетиків до Кошице виїхало декілька окремих делегацій: першими у подорож вирушили представники культури, з відривом у п’ять днів –Новодністровський міський голова Анатолій Болдашев, директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС», депутат облради Василь Субота та представники освіти.

«Дні України в Кошице» – це захід, який вже три роки поспіль відбувається у другому за розміром словацькому місті. Його мета полягає у розбудові відносин у рамках транскордонної співпраці України та Словацької Республіки. Окрім того, у межах проекту відбувається «Словацько-Український Інвестиційний Бізнес-Форум/SUF», який має на меті створення платформи для взаємовигідної співпраці України та Словаччини. За підсумками попередніх взаємних візитів місто Новодністровськ також отримало запрошення на участь у вищеназваних заходах у 2017 році, що стало чудовою нагодою для налагодження зв’язків між країнами.

Організатори зі словацької сторони

Головним організатором програми та загальним координатором зі словацької сторони є Едуард Бураш – директор Міжнародної асоціації «Словацько-українська культурна спільнота (FEMAN)», уповноважений заступник голови м. Кошице з розвит-ку транскордонної співпраці з Україною, виконавчий директор Карпатського єврорегіону (Польща, Україна, Угорщина, Румунія, Словаччина).

Передумовою подорожі

стала участь представників Новодністровська (на чолі з міським головою Анатолієм Болдашевим) у «Словацько-Українському Бізнес-Форумі/SUF», який відбувався у квітні 2016 року у м. Кошице. Згодом, у грудні 2016-го Едуард Бураш відвідав Новодністровськ з метою обрати кандидатури, визначити склад можливої новодністровської делегації у 2017 році. Потім був зустрічний візит міського голови Анатолія Болдашева у лютому 2017-го до Словаччини, під час якої визначились значні перспективи співпраці міст. І вже у березні Едуард Бураш знов завітав до Новодністровська, аби остаточно узгодити усі організаційні питання.

Словаччина

або, як офіційно, Словацька Республіка – відносно невелика країна на сході центральної Європи, площа якої становить 49 035 км², тобто за цим показником вона у 12 разів менше України. Населення складає 5,4 млн осіб. Країна межує на північному заході з Чехією, на півночі з Польщею, на сході — з Україною, на півдні — з Угорщиною та на заході — з Австрією. З 2004 року Словаччина – член НАТО і Європейського Союзу, грошова одиниця – євро. Державна мова: словацька, споріднена до української, але письмо латиницею.

Підготовка до участі

Уже неодноразово «Наша газета» розповідала про перспективи участі новодністровців у «Днях України у Кошице», але від самого початку важко було уявити, що це все можливо здійснити. Поставало безліч складних для вирішення питань – оформлення віз, далекі переїзди, чимале фінансування та загальна координація зусиль великої кількості людей. Із грудня музичні колективи розпочали підготовку та активні репетиції програми, яка мала бути представлена на заході. Але, на щастя, усі ці етапи були благополучно подолані, тож 19 квітня новодністровська делегація представників культури виїхала в омріяну подорож до невідомої Словаччини.

Подорож та плани

Усього у подорож від культури вирушило 44 особи: з них більшість – представники хору «Калина», а ще начальник відділу культури Альона Присакар, колектив троїстих музик «Буковинська кварта» та сольний виконавець Георгій Остафій-старший.

У програмі заходів за два з половиною дні було заплановано чотири концерти, хоча зрештою їх виявилося п’ять.

Далека дорога до Кошице зайняла 19 годин, з них 2 години – перетин кордону. Зустріла Словаччина холодом, вітром та навіть подекуди снігом, тож відчувалась близькість гір.

Перший день у Словаччині

Організатори заходу прийняли дуже гостинно – усіх розселили у 2–3-місні номери та смачно нагодували. Перед вечірнім виступом був вільний час на екскурсії, тож вдалося трохи погуляти містом та побачили головні принади Кошице.

Вечірній концерт відбувся у місцевому центрі культури «Kulturpark». Це дуже цікавий об’єкт – свого часу активісти та муніципалітет переробили старі казарми, тож тепер оновлена будівля є яскравим прикладом сучасного мистецтва зі скла та бетону. Для музикантів тут усі умови – комфортні роздягальні, чудова акустика, зручні зали.

Незважаючи на безсонну ніч та тривалий переїзд, артисти зуміли зібратися з силами та виступити на вечірньому концерті. Свої таланти публіці продемонстрували хор «Калина», троїсті музики та Георгій Остафій. На превелику радість аматорів сцени, словацька публіка зустріла їх дуже тепло, підтримуючи оплесками.

Концерт у «Будинку сеньйорів»

Особливо активним для новодністровської делегації у Кошице видався день 21 квітня. Після ранкової репетиції яскрава когорта музик та хористів вирушила на концерт у місцевий будинок для літніх людей або, як їх тут називають, «сеньйорів». На виступ зібралось багато глядачів, які дуже тепло та щиро приймали новодністровських артистів. Треба було бачити очі цих людей! Як згодом дізнались, деякі з них – вихідці з України, тож нам навіть підспівували.

Концертна програма складалась із виступу хору «Калина», чоловічої та жіночої його груп, а також колективу троїстих музик «Буковинська кварта». Після перегляду концерту усі залишились з яскравими та приємними враженнями. На погляд наших артистів, напевно, саме від цих літніх та слабких здоров’ям людей вони отримали найбільшу з усіх концертів віддачу.

Насамкінець із подякою за виступ усім артистам подарували сувеніри, які пенсіонери виготовляли власноруч. Це було дуже зворушливо.

Після заходу схвильовані старенькі підходили, обіймали та дякували членам колективу за виступ. Відпускати не хотіли, тож навіть провели нам невеличку екскурсію закладом. Установа являє собою 6-поверхову будівлю з дуже гарними умовами проживання. Також запам’ятався молодий, радісний та усміхнений персонал будинку сеньйорів.

Екскурсія містом

Організатори домовилися з місцевим гідом, який провів новодністровцям екскурсію центральною частиною міста. Кошице або Кошиці — друге за розміром місто Словаччини, лежить на сході країни біля підніжжя гірського масиву Ч’єрна Гора в долині річки Горнад та на західній околиці етнічних поселень українців. Населення – 240 тисяч мешканців. Уперше Кошице згадано у 1230 р.. Центральна частина «Старе місто» насичена пам’ятками архітектури, які сконцентровані на відносно маленькій площі. Загалом у місті дуже чисто та красиво.

«Калина» та її друзі

Увечері 21 квітня відбувся голов-ний концерт саме під такою назвою. Загалом він тривав більше години та був багатий на цікаві сюрпризи.

Хор «Калина» виконав низку своїх пісень, серед яких особливу підтримку публіки викликали композиції «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Розпрягайте, хлопці, коней».

Дуже приємно, що на концерті був присутній колектив українського хору «Карпати», що вже понад 32 роки діє у Кошицях. Від «Калини» керівнику хору «Карпати» був вручений коровай, що, за його словами, має особливе значення, адже це хліб із його Батьківщини.

Далі концертну програму продов-жили троїсті музики, які своєю неперевершеною грою захопили публіку. Також справжній фурор викликав Георгій Остафій. Після першого концертного дня у нього з’явилося навіть коло власних шанувальниць, котрі наступного дня навіть підтанцьовували йому на сцені. Ліричної ноти додав дует Віктора та Нелі Паламарчуків.

Яскравим завершенням цього концертного дня стало виконання пісні «Хай живе вільна Україна», коли присутні у залі глядачі аплодували стоячи та підняли український прапор. На завершення концерту слово взяв організатор заходу зі словацької сторони – Едуард Бураш. Ведуча вечору Альона Присакар подарувала йому фотоколаж Новодністровська та подякувала за влаштовану подорож.

Концертна програма 22 квітня

Останній день перебування у місті Кошице відзначився ще двома концертами. За програмою «Днів України у Словаччині» він був присвячений українській кухні. Словаки мали змогу ознайомитись із національними українськими стравами – борщем та голубцями (або як їх тут кумедно називають – «голубками).

Також був проведений спільний концерт народних колективів обох країн. Було дуже цікаво побачити місцевий хоровий колектив у традиційному словацькому вбранні.

Сюрпризом для українців стала обробка відомої та улюбленої пісні «Гей, соколи» словацькою мовою. До того ж з’ясувалось, що цей музичний колектив має назву «Соколи», тож ця музична композиція – їхній своєрідний гімн. Згодом, у подарунок для словацьких колег, хор «Калина» виконав українську версію «Соколів».

За попередньо запланованим графіком цей концерт мав стати для наших артистів останнім у словацькому турне, проте на прохання організатора пана Бураша вони вийшли на сцену ще раз, так би мовити «на біс». Причому це відбулось уже після того, як усі речі були запаковані у автобус, а колектив налаштувався на зворотну дорогу. Проте відмовлятися від імпровізованого виступу не стали, адже у залі був присутній сам мер міста Кошице.

Дещо ніяковіючи через не дуже концертний вигляд, наші артисти все ж продемонстрували власні таланти та змогли запалити присутню публіку. На завершення організатори з обох сторін обмінялися подяками та побажаннями. Заступник мера Едуард Бураш зі словами вдячності вручив керівнику хору «Калина» Антоніні Камбур та керівнику делегації Альоні Присакар букети квітів.

На цьому офіційна програма делегації від культури Новодністровська у Словаччині була вичерпана, тож артисти, задоволені та втомлені, виїхали дому.

Слово організаторам

Перед від’їздом першої новодністровської делегації організатор заходу Едуард Бураш поділився своїми думками та враженнями:

«Дуже дякую за те, що ви приїхали у Словаччину, на мою Батьківщину. Минулого року, у грудні, я вперше побував у Новодністровську, тоді побачив вашу програму і ми домовилися з новодністровським головою, паном Анатолієм Болдашевим, що спробуємо підготувати програму-презентацію міста Новодністровськ у нас у рамках заходу «Дні України в Кошице». Також, якщо буде підписано запланований договір щодо співпраці м. Новодністровськ та м. Гельница, – це дасть можливість співпрацювати, а вашим колективам виїжджати для презентації мистецтва, людей, музики, чиновників, дітей тощо. Ви бачили за ці дні, що під час концертної програми було багато людей, адже ми любимо Україну! Ми бажаємо співпраці з Україною! І нам треба, як сусідам, гарно спілкуватись. Я дуже радий та хочу подякувати голові вашого міста, спонсорам, котрі допомогли з поїздкою, і всім учасникам «Калини», «Троїстих музик», Георгію Остафію та іншим за те, що зробили таку презентацію, яку відвідувачі «Днів України в Кошице» не забудуть. Дякуємо! Сподіваюся, що все, що ми запланували, втілимо. Ми і надалі будемо спілкуватися, щоб Новодністровськ та Чернівецька область співпрацювали зі Словаччиною. Як будемо здорові, сподіваюся, в цьому році ще зустрінемося і привеземо презентацію нашого міста до вас, а ви вашого міста – до нас. Дуже дякую, удачі вам!»

Підсумки подорожі

– це, звісно, налагодження культурних зв’язків та презентація Новодністровської громади мешканцям Словаччини. Наш культурний десант протягнув місток між двома країнами та підготував надійне підґрунтя для наступних делегацій нашого міста. Далі у Словаччині Новодністровськ вже представляли освітяни та гідроенергетики на чолі з міським головою Анатолієм Болдашевим.

До речі, було дуже приємно зустрітися з ними та «передати естафету» на зворотному шляху, коли вони тільки їхали у Словаччину. До салону автобуса зайшов міський голова Анатолій Болдашев та навіть встиг поспілкуватися з артистами. Згодом зустріли і автобус з освітянами на чолі з директором гімназії Ларисою Козак

Слова вдячності

Від усього творчого колективу хочеться висловити слова подяки усім, хто допоміг здійснитися такому масштабному проекту. Перш за все вдячність за особисте сприяння міському голові Анатоліюя Болдашеву, без чиєї волі, бажання та протекції не відбулась би ця подорож, а також представникам та депутатському корпусу Новодністровської міської ради (на чолі з головою бюджетної комісії Ігорем Манаскуровим). Подяка – спонсорам, які підтримали чималий колектив матеріально та зробили подорож можливою: генеральному директору ПАТ «Укргідроенерго» Ігорю Сироті, директору філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС Василю Суботі, голові профспілкового комітету філії Людмилі Маниляк та голові Чернівецької обласної ППЕ Марії Омельчишеній та директору ВК «Маяк» Валентину Кушніру.

Окремої подяки заслуговують і безпосередні організатори культурної програми: загальний координатор, на чиї плечі лягла левова частка з підготовки та відповідальність у подорожі, начальник відділу культури Альона Присакар; керівник народного аматорського хору «Калина» – Антоніна Камбур; незмінний акомпаніатор «Калини», автор та композитор багатьох виконаних пісень – Михайло Рожко; керівник троїстих музик Віктор Заболотний.

Кошице–Новодністровськ

Також у рамках заходу пройшла зустріч із мером м. Кошице паном Ріхардом Раші, під час якої відбулась змістовна розмова щодо сприяння Україні в питаннях децентралізації, в економічному зростанні, реалізації освітніх проектів та програм, розвитку туризму тощо. Також усіх зацікавила науково-практична конференція «Важливість словацько-українського співробітництва міст і муніципалітетів», на якій мер міста Новодністровськ Анатолій Болдашев представив чудову презентацію економічного та інвестиційного потенціалу міста. Про перспективи енергетичної співпраці йшлося у виступі директора філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василя Суботи, котрий запропонував до уваги презентаційні матеріали на тему «Енергія води». Яскраву сторінку в історію цьогорічного словацько-українського форуму вписали й талановиті діти Новодністровська.

Репортаж Ірини Шундрій

 

Державні установи




Державний реєстр віборців


Центральна виборча комісія

Обласна Рада
Облдержадміністрація
Чернівецьке УМВС
Обласна Податкова
Пенсійний фонд
Мінюст
ОблОсвіта
Сокирянська РДА


Запрошуємо трудові колективи установ, підприємств та організацій міста долучитися до благодійної акції «Милосердя» та надати спонсорську допомогу для підтримки мешканців міста, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують нашої допомоги.
Рахунок терцентру соціального обслуговування у м.Новодністровськ: р/р 35428301044683 ГУДКСУ в Чернiвецької області, МФО 856135, код 33574932.


Передплачуйте «Нашу газету»!
Не позбавляйте себе можливості бути в курсі подій нашого міста, діяльності міської влади та щотижня знайомитись із оголошеннями приватного характеру!
Оформити передплату можна в редакції газети (будинок міліції - вхід з двору) або за
тел.: 3-48-79 чи 3-24-29




bottom

Створено Joomla!. Designed by: Free Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.