top
logo

Меню сайту


Home
Новодністровське бюро правової допомоги про особливості договору дарування

Досить часто громадянам України а відтак і жителям нашого міста доводиться стикатися з оформленням договору дарування квартири або іншої нерухомості.  Тому виникає необхідність детальніше зупинитись на цьому питанні та розповісти про особливості такого договору, порядок його оформлення, підводні камені та небезпеку його укладання.

 

Договір дарування укладається, як правило для того, щоб гарантовано забезпечити спадкоємця нерухомістю або іншим майном. Слід зауважити на тому, що якщо квартира чи будинок були подаровані людині, яка перебуває у шлюбі, то наприклад при розірванні шлюбу дане майно не є спільно нажитим і залишається у розпорядженні обдарованого. Це важлива особливість.

За правилами оформлення дарчої, договір дарування нерухомої речі (квартира, будинок, гараж, ін.) підлягає нотаріальному посвідченню, це може бути як державний так і приватний нотаріус. Договір укладається у спеціальній формі, де обидві сторони складають текст, збирають необхідні документи і проходять обов’язкову процедуру державної реєстрації. Перелік документів в кожному окремому випадку буде різний, тому не зайвим буде з’ясувати його безпосередньо у нотаріуса або в таких установах як Бюро правової допомоги.

Вже в самій нотаріальній конторі об’єкт нерухомого майна перевіряється на предмет відсутності арештів, заборон на відчуження, іпотеки. У разі їх наявності, необхідно буде вирішувати питання щодо усунення обставин, які стали підставою таких обмежень.

Нерухомість, що приймається в дар обкладається обов’язковим податком на прибуток в розмірі – 5%. Від сплати цього податку звільняються родичі першого ступеню споріднення (діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив і батьки) та другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері) а також онуки. Таким особам також не прийдеться проводити оцінку майна та сплачувати військовий збір у розмірі 1,5%.

Для тих громадян, хто повинен сплачувати прибутковий податок слід зазначити, що при укладенні договору дарування квартири, будинку або іншої нерухомості, нотаріусом сплата податку не повинна перевіряя, проте деякі нотаріуси порушують цю норму і вимагають квитанцію про його сплату. Такі дії є незаконними.


ОБЕРЕЖНО ! ПІДВОДНІ КАМЕНІ.

Майно набувається новим власником одразу після оформлення всіх документів у нотаріуса та державної реєстрації. Про це потрібно пам’ятати! Іноді трапляється, що батьки, подарувавши дітям квартиру чи автомобіль згодом дізнаються про кредит під заставу, який потім не можуть виплатити. Тому, якщо Ви не впевнені у збереженні майна належним чином – варто підстрахуватись, наприклад дозволити розпоряджатись майном не прямо зараз, а з відстрочкою, уклавши заповіт або договір дарування з важливою для Вас умовою довічного утримання.

Крім того, у разі смерті обдарованого, на майно претендуватимуть і дарувальник, і подружжя і діти. Але в цьому разі можна підстрахуватись і оформити заповіт особою, якій передається майно в дар, що таке майно у разі його смерті перейде знову до дарувальника. Щодо заповіту, слід брати до уваги той факт, що він може бути відмінений в будь який час самим заповідачем, а тому такий спосіб не дає 100% гарантії повернення майна саме Вам.


ЧИ МОЖНА РОЗІРВАТИ ДОГОВІР ?

Для розірвання договору дарування у Вас є один рік з моменту, коли Ви дізнались або могли дізнатися про порушення прав.

Якщо ж раптом Ви передумали в один момент дарувати майно і бажаєте розірвати договір дарування, то потрібно знати, що для одностороннього його розірвання потрібна буде наявність чітко передбачених в договорі чи законі умов. Тоді, у разі, якщо таке майно не було вже продане, знищене, подароване можна буде вимагати повернення дарунка або компенсації його вартості.

Строк давності, коли особа може звернутись до суду з приводу одностороннього припинення договору складає один рік з моменту, коли вона дізналась або могла дізнатись про наявність певних законодавчо передбачених випадків, а саме:

  • якщо обдарований вчинив умисний злочин проти дарувальника або його близьких родичів;

  • якщо обдарований створює загрозу втрати майна, яке має для дарувальника нематеріальну цінність (наприклад пам'ять);

  • якщо майну, яке представляє історичну, культурну, наукову цінність, загрожує істотна шкода чи знищення.


Як висновок хочеться дати пораду, що коли укладаєте договір дарування, подумайте двічі, для чого Ви це робити. Лише після відповіді на це питання приймайте рішення, адже альтернативою і підстраховкою можуть бути інші способи передачі прав власності на майно.

Сьогодні держава забезпечила можливість кожної особи отримати безоплатну первинну правову допомогу, яка передбачає надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань.

В нашому місті пропонуємо звертатись до Бюро правової допомоги за адресою: м. Новодністровськ, м-н «Діброва», буд. 25 (перший поверх приміщення міської ради), або телефонувати за номерами: 3-15-70.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер, який працює цілодобово та безкоштовно у межах України: 0-800-213-103.

НачНачальник відділу

НовНоводністровське бюро правової допомоги                                     ОЛЕКСАНДР ШЕНДЕРЮК


 

Державні установи




Державний реєстр віборців


Центральна виборча комісія

Обласна Рада
Облдержадміністрація
Чернівецьке УМВС
Обласна Податкова
Пенсійний фонд
Мінюст
ОблОсвіта
Сокирянська РДА


Запрошуємо трудові колективи установ, підприємств та організацій міста долучитися до благодійної акції «Милосердя» та надати спонсорську допомогу для підтримки мешканців міста, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують нашої допомоги.
Рахунок терцентру соціального обслуговування у м.Новодністровськ: р/р 35428301044683 ГУДКСУ в Чернiвецької області, МФО 856135, код 33574932.


Передплачуйте «Нашу газету»!
Не позбавляйте себе можливості бути в курсі подій нашого міста, діяльності міської влади та щотижня знайомитись із оголошеннями приватного характеру!
Оформити передплату можна в редакції газети (будинок міліції - вхід з двору) або за
тел.: 3-48-79 чи 3-24-29




bottom

Створено Joomla!. Designed by: Free Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.