top
logo

Меню сайту


Home
«Дні України в Кошице 2017» (+відео)

Наприкінці квітня одне із найкрасивіших міст Словаччини Кошице уже втретє приймало гостей, учасників щорічного заходу дружби і взаємозбагачення «Дні України в Кошице 2017», що є одним із небагатьох майданчиків, який дає змогу українцям рухатися до Європи не лише на рівні урядових та неурядових організацій, а й шляхом живого спілкування між людьми, в тому числі за участю офіційних осіб.Такий вид комунікації важливий для обох сторін – неодноразово наголошувалося на концертних сценах та дискусійних майданчиках «Днів України».

Головний організатор заходу ‑ директор Об'єднання FEMAN, уповноважений міста Кошице зі співпраці з Україною Едуард Бураш переконаний, що «Дні України в Кошице» не лише сприяють розвитку культурно-гуманітарного співробітництва між народами, формують позитивний імідж України в цілому, а й надають можливість окремим громадам налагоджувати між собою партнерські зв’язки. Своїх словацьких побратимів мають здебільшого закарпатські міста, а завдяки «Дням України» таку можливість отримують й інші регіони, бо географія цього заходу щороку стає дедалі ширшою. Цьогоріч участь у заході, крім найближчої Закарпатської області, взяли представники центральних та східних регіонів України.

 

Новодністровськ в «Днях України в Кошице» представив, мабуть, найбільш численну делегацію. Першим у Словаччині висадився співочо-музичний десант з начальником відділу культури Новодністровської міської ради Альоною Присакар на чолі. Наскільки багатий наш край талантами демонстрували Народний аматорський хор «Калина», колектив троїстих музик «Буковинська кварта» та сольний виконавець Георгій Остафій. Трохи більше як за два дні наші артисти дали аж п’ять концертів, в ході яких було чимало експромтів, несподіванок, емоцій та веселощів.

Наступна команда, що прибула з Новодністровська до Кошиці – наші школярі. Основною метою їхньої поїздки було знайомство з умовами вступу і навчання українських студентів в Університеті імені Павла Йозефа Шафарика. Але крім того, що вони дізналися і побачили, школярів чекало ще багато приємних сюрпризів і гарних вражень.

Якнайбільше розповісти про місто, його потенціал та можливості розвитку, повідомити світу про досягнення вітчизняної гідроенергетики і плани у цій сфері – з такою метою відправились до Кошице учасники Словацько-Українського Інвестиційного Бізнес-Форуму Новодністровський міський голова та директор філії «Дністровська ГАЕС» ПАТ «Укргідроенерго».

Анатолій Болдашев представляв Новодністровськ як місто потенційних можливостей: «Три Дністровські гідроелектростанції є містоутворюючими підприємствами, адже формують основу міського бюджету. Саме завдяки їм бюджетне забезпечення кожного новодністровця на порядок вище, як, приміром, в обласному центрі. Але ми не хочемо зупинятися, тому шукаємо нових шляхів. Нещодавно в місті було зареєстрований індустріальний парк, а це, у свою чергу, є потужним важелем для розвитку міста і регіону, адже Новодністровськ у результаті адміністративної реформи став центром об’єднаної територіальної громади. Тут, користуючись державними преференціями, може розвиватися аграрний бізнес, чи будь-яке інше виробництво, яке не завдає шкоди довкіллю. Адже паралельно ми беремо курс ще й на розвиток туризму. В цілому на даний час задіяно дванадцять інвестиційних проектів, які можуть вас зацікавити».

Про те, чим гордиться Новодністровськ зокрема і Україна в цілому, тобто про досягнення вітчизняної гідроенергетичної галузі, розповів учасникам форуму директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ПАТ «Укргідроенерго» Василь Субота. Характеризуючи роботу підприємства, яке опікується усіма великими гідроелектростанціями, Василь Йосипович детально зупинився на функціональних характеристиках найбільшої у Європі Дністровській ГАЕС. А також поділився планами: «Дністровська ГАЕС займає більше 540 гектарів, частина цих площ не зайнята, оскільки вздовж розміщена контрольно-вимірювальна апаратура. Це приблизно 30 гектарів. Н цих ділянках планується встановити сонячні електростанції потужністю до 24 мегават з підключенням до вже діючих розподільчих пристроїв». Інший проект, презентований Василем Йосиповичем, – це розміщення на Дністрі, за 200 метрів вище від ГЕС-1, шести створів гідроелектростанцій, загальна потужність яких може становити приблизно 360 мегават. Цей проект цікавий тим, що передбачає встановлення акумулюючих ємностей, які регулюватимуть паводки у верхній частині ріки.

Таким чином про Новодністровськ та Дністровські ГЕС і ГАЕС дізналося чимало людей – представників самоврядування, бізнесових кіл, неурядових організацій, ‑ які взяли участь у Словацько-Українському Інвестиційному Бізнес-Форумі. А те, що інтерес до українців як до потенційних партнерів справді є, засвідчив той факт, що участь у заході взяли представники ділових кіл США, зокрема Американської торгової палати, представники бізнесових структур Словачччини. І важливість заходу для української сторони особисто засвідчили Посол України в Словаччині Юрій Мушка, депутат Верховної Ради України Ігор Артюшенко та інші високопосадовці. А весь захід проходив під егідою мера Кошице Ріхарда Раші. Він також запросив учасників форуму на офіційну зустріч в мерії, де за допомогою перекладача привітав гостей, подякував за участь у «Днях України в Кошице» і висловив сподівання на співпрацю в галузі туризму та економіки. «Якщо нам вдасться вирішити питання перетину кордону (аби цей процес не розтягувався на цілий день), зв'язок між нашими країнами стане тіснішим. Адже дотепер Україна для словаків є непізнанною землею, як і для українців Східна Словаччина ще невідома», ‑ сказав Ріхард Раші. Директор об’єднання FEMAN Едуард Бураш подякував меру Кошице за теплий прийом і за підтримку заходу, що вже втретє проводиться в цьому місті. Новодністровський міський голова Анатолій Болдашев вручив Ріхарду Раші заздалегідь підготовлені сувеніри і відзначив роль, яку відіграє Кошиця в долі Новодністровська: «Минулого року ми вперше приїхали в Кошице, щоб взяти участь в «Днях України», тоді бізнес-форум був присвячений створенню індустріальних парків. На даний час ми зареєстрували свій парк. Цьогоріч за сприяння керівництва ПАТ «Укргідроенерго» до Кошице прибула велика делегація наших аматорів сцени та школярів, які мають бажання навчатися у вашому місті. І також завдяки Кошиці, буде підписаний історичний для нашого міста (перший!) договір побратимства з містом Ґельниця».

Ця знаменна подія відбулася наступного дня в рамках проведення Словацько-Українського Інвестиційного Бізнес-Форуму. Мер Ґельниці Дюшан Томашко висловив сподівання на успішну і багаторічну співпрацю, яка принесе вигоди мешканцям обох міст-підписантів. «Сьогодні ми відкрили шлях до народній дипломатії, вже обумовлюємо, як обмінюватимемось делегаціями, співпрацювати у сфері культури та освіти. Але головна наша мета – економічний розвиток»,‑ підтвердив Анатолій Болдашев. «Якщо українська компанія хоче вийти на ринок Євросоюзу, їй потрібен бізнес-договір, якщо Новодністровськ має бажання отримати підтримку Євросоюзу, йому необхідно мати договір побратимства. Сьогодні можемо казати, що такий документ Новодністровськ уже отримав», ‑ так прокоментував подію Єдуард Бураш.

Першими жестами побратимства були рукостискання, обмін подарунками між представниками обох делегацій та спільне фото на пам'ять. Але це було лише початком. Попереду чекає велика робота задля досягнення успіху.

 

Державні установи




Державний реєстр віборців


Центральна виборча комісія

Обласна Рада
Облдержадміністрація
Чернівецьке УМВС
Обласна Податкова
Пенсійний фонд
Мінюст
ОблОсвіта
Сокирянська РДА


Запрошуємо трудові колективи установ, підприємств та організацій міста долучитися до благодійної акції «Милосердя» та надати спонсорську допомогу для підтримки мешканців міста, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують нашої допомоги.
Рахунок терцентру соціального обслуговування у м.Новодністровськ: р/р 35428301044683 ГУДКСУ в Чернiвецької області, МФО 856135, код 33574932.


Передплачуйте «Нашу газету»!
Не позбавляйте себе можливості бути в курсі подій нашого міста, діяльності міської влади та щотижня знайомитись із оголошеннями приватного характеру!
Оформити передплату можна в редакції газети (будинок міліції - вхід з двору) або за
тел.: 3-48-79 чи 3-24-29




bottom

Створено Joomla!. Designed by: Free Joomla Themes, hosting. Valid XHTML and CSS.